Ζούμε σε ένα περίπλοκα αλληλοεξαρτώμενο κόσμο. Τα προβλήματα που καλούνται να διαχειριστούν και να επιλύσουν οι πολιτικές κοινότητες δεν είναι ποτέ απλά και μόνο «τοπικά». Ενέχουν περιφερειακή και διεθνή διάσταση, μέσω συμβάσεων, επεμβάσεων, εκφοράς λόγου και προώθησης συμφερόντων. Μια ευρεία γκάμα δρώντων – κρατικών και μη κρατικών, τοπικών, περιφερειακών και διεθνών – διεκδικούν λόγο και ρόλο στον καθορισμό, διαχείριση και επίλυση ζητημάτων.
Οι περιφερειακές και διεθνείς δικτυώσεις και συνεργασίες δημιουργούν νέα δεδομένα όσον αφορά τον καταμερισμό, την αναβάθμιση και την εξισορρόπηση της ισχύος. Οι συνεχείς και επανερχόμενες «κρίσεις» στο διεθνές σύστημα έχουν αναδείξει τη σημασία της συγκριτικής ανάλυσης, της πολιτικής οικονομίας, της διπλωματίας, της περιφερειακής και διεθνούς οργάνωσης και διακυβέρνησης. Απαιτείται θεωρητική κατάρτιση για την κατανόηση σύνθετων προβλημάτων και την αναζήτηση λύσεων. Τα πολιτικά φαινόμενα πρέπει να μελετηθούν διεξοδικά και να κατανοηθούν ολικά, από οποιανδήποτε προσδοκά να συμμετάσχει αποτελεσματικά στον αναστοχασμό, στην ανάλυση, στην εφαρμογή πολιτικής αλλά και στον έλεγχο της πολιτικής δράσης. Ο σκοπός του Προγράμματος είναι η προσφορά προηγμένης και εξειδικευμένης γνώσης στον κλάδο Πολιτικής Επιστήμης, στην κατεύθυνση των Διεθνών Σχέσεων. Ο σκοπός αυτός επιτυγχάνεται μέσω των πιο κάτω στοχεύσεων:
Αξιολόγηση Προγράμματος από τον ΔΙΠΑΕ
Το πρόγραμμα έχει αξιολογηθεί επιτυχώς το 2024 από τον Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης (ΔΙΠΑΕ). Μεταξύ άλλων η Εξωτερική Επιτροπή Αξιολόγησης ανάφερε ότι το Τμήμα ΚΠΕ: «έχει ένα εντυπωσιακό διεθνές ερευνητικό προφίλ και τα μέλη του ασχολούνται με τη δημοσίευση των ευρημάτων τους σε διεθνείς οίκους και περιοδικά… Κατά την επίσκεψή μας εντυπωσιαστήκαμε από την υψηλή ποιότητα διδασκαλίας και διαπιστώσαμε υψηλό επίπεδο ικανοποίησης των φοιτητών/τριών.»
Πολιτική Επιστήμη στο Πανεπιστήμιο Κύπρου
Η έρευνα στην Πολιτική Επιστήμη στο Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι υψηλής εμβέλειας και έχει τύχει διεθνούς αναγνώρισης και διακρίσεων. Στην παγκόσμια κατάταξη Shanghai Ranking του 2024, ο τομέας «Πολιτικές Επιστήμες» του Πανεπιστημίου Κύπρου κατατάχθηκε στις θέσεις 201-300. Στο Τimes Higher Education World University Rankings το 2025, στον ευρύτερο τομέα των «Κοινωνικών Σπουδών», το Πανεπιστήμιο Κύπρου κατατάχθηκε στις θέσεις 401-500.
Δομή – Προσφερόμενα Μαθήματα
Για να αποφοιτήσουν από το πρόγραμμα οι φοιτήτριες/ες θα πρέπει να ολοκληρώσουν 8 μαθήματα και μια διατριβή:
3 Μαθήματα Κορμού
ΚΠΕ 540 – Διεθνής Πολιτική Θεωρία
ΚΠΕ 542 – Συγκριτική Πολιτική
ΚΠΕ 500 – Μέθοδοι Έρευνας
4 Μαθήματα Εξειδίκευσης στις Διεθνείς Σχέσεις
ΚΠΕ 642 – Διεθνές Δίκαιο
ΚΠΕ 640 – Διεθνής Πολιτική Οικονομία
ΚΠΕ 641 – Διπλωματία
ΚΠΕ 541 – Παγκόσμια και Περιφερειακή Διακυβέρνηση
ΚΠΕ 619 – Βασικές Αρχές Ειρήνης και Μετασχηματισμού Συγκρούσεων
ΚΠΕ 647 – Παγκόσμιος Νότος
ΚΠΕ 513 – Ειδικά Θέματα Διεθνών Σχέσεων
[κάθε έτος θα προσφέρεται επαρκής αριθμός, όχι όλα τα μαθήματα εξειδίκευσης]
1 Μάθημα Ελεύθερης Επιλογής
Επιλογή από τα μαθήματα εξειδίκευσης της κατεύθυνσης Συγκριτική Πολιτικής ή από τα μαθήματα του ΜΑ in Peace, Conflict and Democracy
Διατριβή στην κατεύθυνση Διεθνών Σχέσεων – 15,000 λέξεις
Τμήμα: Τμήμα Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών
Σχολή: Σχολή Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών Αγωγής
Όνομα Προγράμματος: Πολιτική Επιστήμη
Κατεύθυνση: Πολιτική Επιστήμη - Διεθνείς Σχέσεις
Επίπεδο Τίτλου Σπουδών: 2ος Κύκλος (Μεταπτυχιακός Τίτλος) [3 Εξάμηνα]
Κατηγορία Προγράμματος: Συμβατικό/Διά ζώσης
Είδος Φοίτησης : Πλήρης
Γλώσσα Διδασκαλίας: Ελληνικά
Συντονιστής/τρια: Καθηγητής Κώστας Μ. Κωνσταντίνου
Οι διαθέσιμες θέσεις προκηρύσσονται από τη Σχολή Μεταπτυχιακών Σπουδών.
Οι φοιτητές πρέπει πάντα να συμβουλεύονται τους Κανόνες Μεταπτυχιακής φοίτησης
Επιτυχή ολοκλήρωση των απαιτήσεων του Προγράμματος Σπουδών
Παρακαλώ συμβουλευτείτε τους Κανόνες Μεταπτυχιακής Φοίτησης
Το σύστημα βαθμολογίας των μαθημάτων είναι αριθμητικό, από 0 μέχρι 10, ανά 1/2 της μονάδας. Κατώτατο όριο επιτυχίας είναι ο βαθμός 5. Ο τελικός βαθμός ενός μεταπτυχιακού φοιτητή υπολογίζεται ως ο σταθμικός μέσος όρος όλων των μαθημάτων που ο φοιτητής έχει ολοκληρώσει επιτυχώς. Η στάθμιση βασίζεται στις π.μ. του κάθε μαθήματος.Σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών μαθήματα μπορούν να βαθμολογούνται με Επιτυχία/Αποτυχία. Τα μαθήματα αυτά δε θα προσμετρώνται στο σταθμικό μέσο όρο του φοιτητή, και δε μπορούν να υπερβαίνουν το 25% των π.μ. του προγράμματος εξαιρουμένων των π.μ. της διατριβής.
Η διπλωματική εργασία, η διατριβή, τα ερευνητικά και συγγραφικά στάδια βαθμολογούνται με Επιτυχία/Αποτυχία. Ο τελικός βαθμός για την εκπόνηση της διατριβής καταχωρείται στο τελευταίο εξάμηνο της εκπόνησής της. Η διατριβή επιπέδου Μάστερ αξιολογείται ποιοτικά με τους χαρακτηρισμούς Άριστα, Λίαν Καλώς, Καλώς και Αποτυχία.
Η κατάρτιση που θα αποκτηθεί από το πρόγραμμα προσφέρει δυνατότητες εργασίας σε διεθνείς και εθνικούς, κυβερνητικούς και μη-κυβερνητικούς, οργανισμούς, διπλωματικές υπηρεσίες, μέσα μαζικής ενημέρωσης, εταιρείες παροχής συμβουλών, ερευνητικά κέντρα κλπ.
Οι απόφοιτοι μπορούν να εισαχθούν σε Διδακτορικά προγράμματα.