Slider Image

Προφίλ του Προγράμματος Σπουδών

Το Μεταπτυχιακό στη Διδακτική της Γαλλικής ως Ξένης Γλώσσας (FLE), είναι ένα πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης και επιστημονικής έρευνας. Η εκπαίδευση που προσφέρει παρέχει  ταυτόχρονα βασικά ερευνητικά εργαλεία για την ανάλυση διδακτικών καταστάσεων και πρακτικά εργαλεία για την εργασία σε επαγγελματικούς τομείς που σχετίζονται  με τη διδακτική διαδικασία. Παρέχει επίσης κατάρτιση σε τεχνικές και πρακτικές διδασκαλίας που επιτρέπουν την αποτελεσματική διδασκαλία σε διάφορα ακροατήρια (παιδιά, έφηβοι, ενήλικες).

Το Μεταπτυχιακό αυτό απευθύνεται σε φοιτητές ή/και εκπαιδευτικούς της Γαλλικής ως Ξένης Γλώσσας που εργάζονται στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και σε μελλοντικούς εκπαιδευτικούς που επιθυμούν να αποκτήσουν εξειδίκευση στη διδασκαλία της Γαλλικής ως Ξένης Γλώσσας σε συνδυασμό με την εξειδίκευση στην οργάνωση και διοίκηση της εκπαίδευσης. Παρέχει τη δυνατότητα σε φοιτητές/ήτριες με πτυχίο ή ισοδύναμο πτυχίο  να εξειδικευτούν σε ενάμιση χρόνο.

Από τον Σεπτέμβριο του 2024, το Μεταπτυχιακό στη Διδακτική της Γαλλικής ως Ξένης Γλώσσας προσφέρεται ως υβριδικό ή/και εξ αποστάσεως πρόγραμμα σπουδών. Αυτή η νέα μορφή διδασκαλίας περιλαμβάνει τόσο δια ζώσης όσο και εξ αποστάσεως συνεδρίες (η εξ αποστάσεως εκπαίδευση είναι διαδικτυακή και υπάρχει συνεχής παρακολούθηση από τους διδάσκοντες).

Σε παιδαγωγικό επίπεδο, το σύστημα υβριδικής ή/και εξ αποστάσεως εκπαίδευσης επιτρέπει:

  •  την εφαρμογή καινοτόμων προσεγγίσεων που βασίζονται στη χρήση των  τεχνολογιών της πληροφορίας και των επικοινωνιών,
  •  την απόκτηση μιας διαδραστικής εμπειρίας διδασκαλίας και μάθησης,
  •  την πρόσβαση σε ποικίλους πόρους και υλικά που δεν είναι διαθέσιμα ή είναι δύσκολα προσβάσιμα  σε παραδοσιακά περιβάλλοντα τάξης.

Σε οργανωτικό επίπεδο, το σύστημα υβριδικής ή/και εξ αποστάσεως εκπαίδευσης επιτρέπει:

  •  πολύ μεγαλύτερη ευελιξία ως προς το πότε και πού πραγματοποιείται η μάθηση. Οι φοιτητές/ήτριες μπορούν να μάθουν με το δικό τους ρυθμό, σχεδόν όποτε και από  όπου επιθυμούν,
  •  τη δυνατότητα να συνεχίσουν τις σπουδές τους,
  •  τη δυνατότητα απόκτησης μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στο εξωτερικό χωρίς να χρειάζεται να φύγουν από τη χώρα τους,
  •  τη δυνατότητα κατάρτισης χωρίς να χρειάζεται να απουσιάσουν  από τον χώρο εργασίας τους,
  •  τη συμφιλίωση της προσωπικής ζωής, των επαγγελματικών δραστηριοτήτων και των σπουδών,
  •  μια λύση σε κάθε πρόβλημα φυσικής μετακίνησης.

  Για την οργάνωση όλων των μαθημάτων του προγράμματος, το Τμήμα θα παρέχει στους φοιτητές ένα κοινό εικονικό περιβάλλον μάθησης (Blackboard Ultra) που θα περιέχει όλες τις πληροφορίες σχετικά με τα μαθήματα. Οι φοιτητές/ήτριες θα έχουν εύκολη πρόσβαση σε όλα τα εργαλεία, τους πόρους και τις δραστηριότητες που χρειάζονται για να μάθουν.


Βασικά Μαθησιακά Αποτελέσματα

Τα προσδοκώμενα μαθησιακά αποτελέσματα του προγράμματος είναι : 

α) ακαδημαϊκές γνώσεις στη διδακτική της γαλλικής ως ξένης γλώσσας (θεωρητικό πλαίσιο, σύγχρονες μεθοδολογίες), 
β) ικανότητες στη διδασκαλία της συγκεκριμένης γλώσσας και 
γ) εξοικείωση με την εκπαιδευτική διοίκηση. 
Πιο συγκεκριμένα, το πρόγραμμα προτείνει μία εις βάθος κατάρτιση η οποία προσφέρει τόσο τα απαραίτητα εργαλεία ανάλυσης διδακτικών καταστάσεων όσο και τα εργαλεία που επιτρέπουν την παρέμβαση σε τομείς που άπτονται της διδακτικής διαδικασίας.

Σημαντικές Πληροφορίες

Τμήμα: Τμήμα Γαλλικών και Ευρωπαϊκών Σπουδών

Σχολή: Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών

Όνομα Προγράμματος: Μάστερ στη Διδακτική της Γαλλικής ως Ξένης Γλώσσας

Κατεύθυνση: Διδακτική της Γαλλικής ως Ξένης Γλώσσας

Επίπεδο Τίτλου Σπουδών: 2ος Κύκλος (Μεταπτυχιακός Τίτλος) [3 Εξάμηνα]

Είδος Φοίτησης : Πλήρης και Μερική Φοίτηση (δυνατότητα επιλογής)

Γλώσσα Διδασκαλίας: Γαλλικά Ελληνικά

Συντονιστής : Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Φρύνη Κακογιάννη-Ντοά 

Δομή Προγράμματος Σπουδών

Tύπος Μαθήματος Μονάδες ECTS
Υποχρεωτικά
Υποχρεωτικά 55
Περιορισμένης Επιλογής 37.5
ΣΥΝΟΛΟ ECTS 92.5

Κατανομή Μαθημάτων ανά Εξάμηνο

Προϋποθέσεις Φοίτησης

Οι διαθέσιμες θέσεις προκηρύσσονται από τη Σχολή Μεταπτυχιακών Σπουδών. Κατά την προκήρυξη, αναφέρονται τα κριτήρια εισδοχής και τα απαιτούμενα έγγραφα που πρέπει να επισυναφτούν με την αίτηση όπως:
• Αναγνωρισμένο Πανεπιστημιακό δίπλωμα
• Προηγούμενη πανεπιστημιακή κατάρτιση σε κατάλληλο αντικείμενο (ακαδημαϊκό υπόβαθρο) και βαθμολογία σχετικών πτυχίων
• Συστατικές επιστολές
• Προσωπική συνέντευξη ή/και γραπτή εξέταση (εάν προβλέπεται από τους εσωτερικούς Κανόνες του Τμήματος)

Τα Τμήματα δύνανται επίσης να θέσουν επιπρόσθετα κριτήρια και δείκτες ποιότητας όπως: (α) αριθμό δημοσιεύσεων φοιτητών σε επιστημονικά περιοδικά, (β) συμμετοχή φοιτητών σε σεμινάρια, συμπόσια, ερευνητικά προγράμματα, (γ) παρουσιάσεις φοιτητών σε συνέδρια, (δ) γνώση ξένων γλωσσών, (ε) επαγγελματικές εμπειρίες, κλπ.

Οι φοιτητές πρέπει πάντα να συμβουλεύονται τους Κανόνες Μεταπτυχιακής φοίτησης 

Επιτυχή ολοκλήρωση των απαιτήσεων του Προγράμματος Σπουδών 

Το σύστημα βαθμολογίας των μαθημάτων είναι αριθμητικό, από 0 μέχρι 10, ανά 1/2 της μονάδας. Κατώτατο όριο επιτυχίας είναι ο βαθμός 5. Ο τελικός βαθμός ενός μεταπτυχιακού φοιτητή υπολογίζεται ως ο σταθμικός μέσος όρος όλων των μαθημάτων που ο φοιτητής έχει ολοκληρώσει επιτυχώς. Η στάθμιση βασίζεται στις π.μ. του κάθε μαθήματος.
Σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών μαθήματα μπορούν να βαθμολογούνται με Επιτυχία/Αποτυχία. Τα μαθήματα αυτά δε θα προσμετρώνται στο σταθμικό μέσο όρο του φοιτητή, και δε μπορούν να υπερβαίνουν το 25% των π.μ. του προγράμματος εξαιρουμένων των π.μ. της διατριβής.
Η διπλωματική εργασία, η διατριβή, τα ερευνητικά και συγγραφικά στάδια βαθμολογούνται με Επιτυχία/Αποτυχία. Ο τελικός βαθμός για την εκπόνηση της διατριβής καταχωρείται στο τελευταίο εξάμηνο της εκπόνησής της. Η διατριβή επιπέδου Μάστερ αξιολογείται ποιοτικά με τους χαρακτηρισμούς Άριστα, Λίαν Καλώς, Καλώς και Αποτυχία. 

Επιπρόσθετες πληροφορίες

Επαγγελματικά Προφίλ Αποφοίτων

Οι προοπτικές απασχόλησης των αποφοίτων είναι περισσότερες από όσες το κοινό πιστεύει. Το Μεταπτυχιακό στη Διδακτική της Γαλλικής ως Ξένης Γλώσσας δεν προσφέρει γνώση μονάχα σε υφιστάμενους ή μελλοντικούς διδάσκοντες της γαλλικής, αλλά είναι εξαιρετικά χρήσιμο για διευθυντές γαλλόφωνων και ξενόγλωσσων ιδιωτικών σχολείων, διευθυντές κέντρων γλωσσών και φροντιστηρίων, επιθεωρητές γαλλικής ως ξένης γλώσσας, ειδικούς εκπαιδευτές παιδαγωγικών ινστιτούτων, γαλλόφωνους μορφωτικούς ακόλουθους, συγγραφείς γαλλόφωνων εγχειριδίων, συμβούλους και λειτουργούς στον κλάδο των γλωσσικών υπηρεσιών, συμβούλους και λειτουργούς γαλλόφωνων προγραμμάτων, συμβούλους ειδικούς σε θέματα Γαλλοφωνίας που δραστηριοποιούνται στο γαλλόφωνο κόσμο, συμβούλους ειδικούς σε θέματα πολυγλωσσίας, σχεδιαστές γαλλόφωνων διδακτικών προγραμμάτων, εκπαιδευτές γαλλικής ως ξένης γλώσσας, γενικούς επιθεωρητές ξένων γλωσσών, συμβούλους και λειτουργούς στα γραφείο Προγραμματισμού και γλωσσικής Πολιτικής, εκπαιδευτές για το διαδίκτυο, εκπαιδευτές για επιμορφωτικά προγράμματα.

Πρόσβαση σε Περαιτέρω Σπουδές

Οι απόφοιτοι μπορούν να εισαχθούν σε Διδακτορικά προγράμματα

Top