(α) Την παροχή βασικής φιλοσοφικής παιδείας, η οποία είναι απαραίτητη για την εξοικείωση των αποφοίτων του με τις φιλοσοφικές έννοιες και τις ποικίλες εκφάνσεις της φιλοσοφικής σκέψης, καθώς και την προετοιμασία τους για περαιτέρω ερευνητική εμβάθυνση στη Φιλοσοφία. Στο πλαίσιο αυτό, δίδεται έμφαση στη μελέτη τόσο της ιστορίας της φιλοσοφίας (και ιδιαίτερα της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας) όσο επιμέρους τομέων της σύγχρονης και νεότερης φιλοσοφίας (φιλοσοφία της επιστήμης, ηθική και πολιτική φιλοσοφία, φιλοσοφία του νου), στην καλλιέργεια της κριτικής σκέψης και στη γενικότερη διεύρυνση των πνευματικών και επιστημονικών οριζόντων των φοιτητών.
(β) Τη φιλοσοφική κατάρτιση, η οποία συντείνει στην ανάπτυξη αναλυτικών και κριτικών δεξιοτήτων, στοιχείο απαραίτητο για διάφορες επαγγελματικές απασχολήσεις (λ.χ. διοίκηση επιχειρήσεων, νομική, δημοσιογραφία, πολιτική, μεταξύ άλλων), αλλά και για την καθημερινή ζωή. Καλλιεργεί, επίσης, την ικανότητα κριτικής ανάλυσης επιχειρημάτων, την ικανότητα εξέτασης λόγων υπέρ και κατά θέσεων, καθώς και την έκφραση ιδεών με σαφή και ακριβή τρόπο στην ομιλία και τη γραφή.
(γ) Την προσφορά στέρεου φιλολογικού υποβάθρου στους αποφοίτους, μέσω της προσφοράς σημαντικού αριθμού μαθημάτων αρχαίων ελληνικών, λατινικών, ιστορίας καθώς και νεοελληνικής φιλολογίας. Η φιλολογική κατάρτιση συμβάλλει στην ανάπτυξη καλής χρήσης του λόγου ―προφορικής και γραπτής― στοιχείο απαραίτητο για διάφορες επαγγελματικές απασχολήσεις (λ.χ. δημοσιογραφία, υπηρεσίες, δημόσιες σχέσεις, μεταξύ άλλων).
(δ) Το πρόγραμμα διεξάγεται στην ελληνική γλώσσα, αλλά καταρτίζει τους φοιτητές και σε μία τουλάχιστον ξένη γλώσσα. Έτσι, τους καθιστά ικανούς να χρησιμοποιούν την ξένη βιβλιογραφία και να μεταβαίνουν, αν το επιθυμούν, στο εξωτερικό για συμμετοχή στο πρόγραμμα Erasmus, ή για μεταπτυχιακές σπουδές.
(ε) Το πρόγραμμα ενθαρρύνει την καλλιέργεια διεπιστημονικών ενδιαφερόντων, καθώς περιλαμβάνει τρία μαθήματα ελεύθερης επιλογής από επιστημονικά πεδία εκτός της Φιλοσοφικής Σχολής.
(στ) Το πρόγραμμα συντείνει, επιπλέον, στην αναζήτηση και την αξιοποίηση του πλούσιου ψηφιακού εκπαιδευτικού υλικού που αφορά τη Φιλοσοφία (λ.χ. ηλεκτρονικών βάσεων δεδομένων, ηλεκτρονικών λεξικών, ψηφιακών βιβλιοθηκών αρχαίων συγγραφέων κτλ).
(α) θα αποκτήσουν βασική φιλοσοφική παιδεία,
(β) θα αποκτήσουν βασική γνώση της αρχαίας ελληνικής και της λατινικής γλώσσας και θα έχουν εποπτεία της ιστορικής εξέλιξης της κλασικής λογοτεχνίας,
(γ) θα είναι εξοικειωμένοι με μεγάλο αριθμό φιλοσοφικών κειμένων από όλα τα βασικά γνωστικά πεδία (ηθική, λογική, οντολογία, γνωσιολογία, φιλοσοφία της επιστήμης, φιλοσοφία του νου, μεταξύ άλλων),
(δ) θα έχουν εποπτεία της ιστορίας της φιλοσοφίας, των βασικών φιλοσοφικών εννοιών και των ποικίλων εκφάνσεων της φιλοσοφικής σκέψης·
(ε) θα αποκτήσουν θεμελιώδεις γνώσεις για περαιτέρω ερευνητική εμβάθυνση στη Φιλοσοφία,
(στ) θα διαθέτουν βασικές γνώσεις για τη φιλοσοφική γλώσσα και ερμηνεία, την ηθική, την ορθολογικότητα, την επιχειρηματολογία και τη φιλοσοφική σκέψη εν γένει,
(ζ) θα είναι εξοικειωμένοι με θεμελιώδη φιλοσοφικά ζητήματα, μέσω ενδελεχούς επισκόπησης του αρχαιοελληνικού και του νεότερου ευρωπαϊκού φιλοσοφικού στοχασμού και των κυριοτέρων εκπροσώπων τους,
(η) θα είναι εξοικειωμένοι με τα κύρια επιστημονικά βοηθήματα τού κλάδου, έντυπα και (όλο και περισσότερο) ηλεκτρονικά, ώστε να μπορούν να ανατρέχουν σε αυτά για κάθε ειδικότερο πρόβλημα.
(α) ικανότητα να αναλύουν πρωτογενείς πηγές τοποθετώντας τες στα ιστορικά τους συμφραζόμενα και αντιμετωπίζοντάς τες με κριτικό πνεύμα.
(β) ικανότητα συσχετισμών μεταξύ διαφορετικών κλάδων, δεδομένης της θεματικής ποικιλίας του προγράμματος (περιλαμβάνει φιλοσοφία, ιστορία, λογοτεχνία, γλώσσα).
(γ) ικανότητα εντοπισμού της πολιτικής διάστασης σε όλα τα φαινόμενα του κοινωνικού βίου.
(δ) ικανότητα να κατανοούν κοινωνίες που διαφέρουν από τη δική μας και να τις μελετούν υπό το φως των δικών τους δεδομένων, χωρίς τις αντιλήψεις της σύγχρονης εποχής.
Τμήμα: Τμήμα Κλασικών Σπουδών και Φιλοσοφίας
Σχολή: Φιλοσοφική Σχολή
Όνομα Προγράμματος: Φιλοσοφία
Κατεύθυνση: Φιλοσοφίας
Επίπεδο Τίτλου Σπουδών: 1ος Κύκλος (Πτυχίο) [8 Εξάμηνα]
Είδος Φοίτησης : Πλήρης
Γλώσσα Διδασκαλίας: Ελληνικά
Συντονιστής : Καθηγητής Δημήτρης Πορτίδης