Slider Image

Προφίλ του Προγράμματος Σπουδών

Το Διδακτορικό Πρόγραμμα Kλασικών Σπουδών βασίζεται στη γενική αρχή της ενότητας της Κλασικής Φιλολογίας και έχει σχεδιαστεί ώστε να προσφέρει συγκροτημένη υψηλού επιπέδου εξειδίκευση στην αρχαία ελληνική και τη λατινική φιλολογία καθώς και στη συγκριτική μελέτη των κλασικών γραμματειών. Πιο αναλυτικά, το Πρόγραμμα έχει στο επίκεντρο τη σύνταξη πρωτότυπης επιστημονικής μονογραφίας (διατριβής) η οποία να αντιστοιχεί στους εξής στόχους:

(α) Στοχευμένη πρωτότυπη έρευνα σε επιστημονικό θέμα σχετικό με τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και τα λοιπά γραπτά μνημεία του αρχαίου ελληνικού και ρωμαϊκού κόσμου που μπορεί να συμβάλει στην παραγωγή νέας γνώσης στο συγκεκριμένο πεδίο.
(β) Κριτική αντιπαράθεση με την ερευνητική βιβλιογραφία, μεθοδική ανάλυση και ερμηνεία των πρωτογενών πηγών για εντοπισμό και επίλυση προβλημάτων, με παράλληλη αξιοποίηση των πορισμάτων της διεθνούς έρευνας.
(γ) Συσχέτιση και αξιοποίηση των πορισμάτων άλλων αρχαιογνωστικών κλάδων (Παπυρολογίας, Επιγραφικής, Ιστορικής Γλωσσολογίας) στην έρευνα της Κλασικής Φιλολογίας.
(δ) Παραγωγή συνθετικών επιστημονικών κειμένων που εκθέτουν με λόγο αποδεικτικό και πειθαρχημένο τα ερευνητικά δεδομένα και τα πορίσματα στα οποία οδήγησε η μελέτη τους.
Θεμελιώδης όρος επιτυχίας είναι η εκπόνηση της διδακτορικής διατριβής, όμως επιδιώκεται παραλλήλως η καθοδήγηση των υποψηφίων διδακτόρων στη σύνταξη άρθρων και στην παρουσίαση ανακοινώσεων σε σεμινάρια και συνέδρια.
(ε) Συμμετοχή στον επιστημονικό διάλογο της παγκόσμιας ερευνητικής κοινότητας μέσα από τη δημοσίευση της έρευνας που χαρακτηρίζεται από αυτόνομη σκέψη, διατύπωση έγκυρων επιστημονικών επιχειρημάτων και εξαγωγή πρωτότυπων συμπερασμάτων.
Οι απόφοιτοι του Προγράμματος θα έχουν τα εφόδια που θα τους επιτρέπουν να προχωρήσουν σε έρευνα αυτόνομη, πρωτότυπη και συστηματική (κυρίως στην τριτοβάθμια εκπαίδευση διεθνώς ή σε ερευνητικά κέντρα). Θα είναι επίσης σε θέση να στελεχώσουν ως υψηλής κατάρτισης καθηγητές/φιλόλογοι τη Μέση Εκπαίδευση της Κυπριακής Δημοκρατίας, επωφελούμενοι και από τη μοριοδότηση που θα τους προσφέρει το διδακτορικό τους δίπλωμα για σκοπούς επαγγελματικής εξέλιξης, ή για να υπηρετήσουν σε άλλους τομείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, όπως λ.χ. στα μουσεία, τα πολιτιστικά ιδρύματα οργανισμών ή άλλες θέσεις υψηλού κύρους.
Σε σημαντικό ποσοστό οι διδάκτορές μας συνεχίζουν ακαδημαϊκή και ερευνητική σταδιοδρομία, απασχολούμενοι σε πανεπιστήμια ή ερευνητικά ιδρύματα της Κύπρου και του εξωτερικού. Άλλοι εργάζονται στη Μέση Εκπαίδευση, διατηρώντας συγχρόνως την επαφή τους με το Τμήμα και με την έρευνα.

Βασικά Μαθησιακά Αποτελέσματα

Οι απόφοιτοι του Διδακτορικού Προγράμματος Κλασικών Σπουδών αναμένεται ότι:

(α) Θα τελειοποιήσουν τις γνώσεις τους στην αρχαία ελληνική και τη λατινική γλώσσα αλλά και στα ζητήματα που απασχολούν την τρέχουσα διεθνή έρευνα γύρω από αυτές.
(β) Θα είναι σε θέση να εμβαθύνουν σε φιλολογικά και ερμηνευτικά ζητήματα των αρχαίων ελληνικών και λατινικών κειμένων από διάφορες γραμματολογικές περιοχές προσεγγίζοντάς τα με θεωρητική και μεθοδολογική επάρκεια και συνέπεια.
(γ) Θα αναπτύξουν ερευνητικές δεξιότητες που αφορούν στην οργάνωση, διεκπεραίωση και παρουσίαση αυτοδύναμης έρευνας στο πεδίο της Κλασικής Φιλολογίας. Ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται στην ικανότητα ανάλυσης σύνθετων και πολυδιάστατων προβλημάτων και διεργασιών μέσα από τη συστηματική και μεθοδική εξέταση των πηγών και τον εξαντλητικό έλεγχο της βιβλιογραφίας.
(δ) Θα αναπτύξουν κριτική στάση έναντι της επιστημονικής βιβλιογραφίας και θα είναι σε θέση να εντάσσουν πρόσωπα και σχολές ερευνητών του παρελθόντος στα ιστορικά και ιδεολογικά συμφραζόμενα της εποχής τους, αναπτύσσοντας επίγνωση της ιστορικής πορείας της φιλολογικής επιστήμης και των σημερινών τάσεων στην ερμηνεία των κειμένων.
(ε) Θα τελειοποιήσουν τις γνώσεις τους στη μεθοδολογία που εφαρμόζεται στη φιλολογική έρευνα, την οποία αναμένεται να εμπλουτίσουν με τη δική τους πρωτότυπη έρευνα, με ιδιαίτερη έμφαση στη διατύπωση προβλημάτων και την επεξεργασία τρόπων επιλύσεώς τους.
(στ) Θα αποκτήσουν σφαιρική αντίληψη του αρχαίου κόσμου ώστε να είναι σε θέση να αντεπεξέλθουν στις προκλήσεις που θέτει το ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον, αλλά επίσης να μεγιστοποιήσουν την αξιοποίηση του επιστημονικού τους έργου στη διδασκαλία, τη διεύρυνση του ερευνητικού τους πεδίου και τη διασύνδεσή του με τις ανάγκες και τις προτεραιότητες της κοινωνίας.
(ζ) Θα καλλιεργήσουν εις βάθος τον γραπτό λόγο στην ελληνική, αλλά κατά προτίμηση και σε μία από τις διεθνείς γλώσσες της Κλασικής Φιλολογίας.

Σημαντικές Πληροφορίες

Τμήμα: Τμήμα Κλασικών Σπουδών και Φιλοσοφίας

Σχολή: Φιλοσοφική Σχολή

Όνομα Προγράμματος: Κλασικές Σπουδές

Κατεύθυνση: Κλασικών Σπουδών

Επίπεδο Τίτλου Σπουδών: 3ος Κύκλος (Διδακτορικός Τίτλος) [8 Εξάμηνα]

Είδος Φοίτησης : Πλήρης

Γλώσσα Διδασκαλίας: Ελληνικά

Συντονιστής : Καθηγήτρια Άννα Παναγιώτου-Τριανταφυλλοπούλου

Δομή Προγράμματος Σπουδών

Tύπος Μαθήματος Μονάδες ECTS
Υποχρεωτικά
Υποχρεωτικά 180
Αναγνώριση Προηγούμενης Φοίτησης 60
ΣΥΝΟΛΟ ECTS 240

Κατανομή Μαθημάτων ανά Εξάμηνο

Προϋποθέσεις Φοίτησης

Οι διαθέσιμες θέσεις προκηρύσσονται από τη Σχολή Μεταπτυχιακών Σπουδών. Στην προκήρυξη αναφέρονται τα κριτήρια εισδοχής, τα έγγραφα που απαιτείται να επισυναφθούν στην αίτηση, όπως:
• Αναγνωρισμένο πανεπιστημιακό δίπλωμα
• Προηγούμενη πανεπιστημιακή κατάρτιση σε κατάλληλο αντικείμενο (ακαδημαϊκό υπόβαθρο) και βαθμολογία σχετικών πτυχίων

• Συστατικές επιστολές
καθώς και τυχόν ειδικές προϋποθέσεις, όπως:
• Προσωπική συνέντευξη ή/και γραπτή εξέταση (εάν προβλέπεται από τους εσωτερικούς Κανόνες του Τμήματος)
• Υποβολή προκαταρκτικής ερευνητικής προτάσεως για εισαγωγή σε διδακτορικό πρόγραμμα σπουδών (εάν προβλέπεται από τους εσωτερικούς κανόνες του Τμήματος)

Τα Τμήματα δύνανται επίσης να ορίσουν επιπρόσθετα κριτήρια και δείκτες ποιότητας όπως: (α) αριθμό δημοσιεύσεων φοιτητών σε επιστημονικά περιοδικά, (β) συμμετοχή φοιτητών σε σεμινάρια, συμπόσια, ερευνητικά προγράμματα, (γ) παρουσιάσεις φοιτητών σε συνέδρια, (δ) γνώση ξένων γλωσσών, (ε) επαγγελματική εμπειρία, κλπ.

Οι φοιτητές πρέπει πάντα να συμβουλεύονται τους Κανόνες Μεταπτυχιακής Φοίτησης

Επιτυχής ολοκλήρωση των απαιτήσεων του Προγράμματος Σπουδών
Μέχρι 60 ECTS δύνανται να καλυφθούν από ήδη παρακολουθηθέντα μαθήματα μεταπτυχιακού επιπέδου

Η διπλωματική εργασία, η διατριβή, τα ερευνητικά και συγγραφικά στάδια βαθμολογούνται με Επιτυχία/Αποτυχία. Ο τελικός βαθμός για την εκπόνηση της διατριβής καταχωρίζεται στο τελευταίο εξάμηνο της εκπονήσεώς της. Η διδακτορική διατριβή αξιολογείται με Επιτυχία ή Αποτυχία.

Επιπρόσθετες πληροφορίες

Επαγγελματικά Προφίλ Αποφοίτων

Οι δύο κύριες επαγγελματικές διέξοδοι των αποφοίτων του Προγράμματος είναι η ακαδημαϊκή-ερευνητική σταδιοδρομία και η απασχόληση στη Μέση Εκπαίδευση (και σε υπεύθυνες θέσεις της Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας). Διδάκτορές μας έχουν ήδη καταλάβει θέσεις στα Πανεπιστήμια Κύπρου και Αθηνών, ενώ πιο πρόσφατοι απόφοιτοί μας απασχολούνται στο Τμήμα, στη διδασκαλία και την έρευνα. Άλλοι εργάζονται στη Μέση Εκπαίδευση, όπου η επαγγελματική τους εξέλιξη διευκολύνεται και επιταχύνεται χάρη στη μοριοδότηση λόγω του διδακτορικού τίτλου και όπου προσφέρουν ιδιαίτερες υπηρεσίες στα θέματα της ειδικεύσεώς τους. Οι διδάκτορές μας αυτοί βοηθούν και στη σύσφιγξη των σχέσεων του Τμήματος με τη Μέση Εκπαίδευση. Επειδή ο διδακτορικός τίτλος είναι, όπως ήδη αναφέρθηκε, εφόδιο στην επαγγελματική εξέλιξη στη Δημόσια Υπηρεσία, υπάρχει και αυτή η επαγγελματική διέξοδος. Άλλοι τομείς όπου μπορούν να απασχοληθούν οι διδάκτορές μας είναι τα μουσεία, οι πολιτιστικοί οργανισμοί, κ.ού.κ.

Πρόσβαση σε Περαιτέρω Σπουδές

-

Top