Πρόλογος
Τα Τμήματα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών (ΒΝΕ) και Ιστορίας και Αρχαιολογίας (ΙΣΑ) παρέχουν κοινό εξειδικευμένο μεταπτυχιακό πρόγραμμα στις Βυζαντινές Σπουδές και τη Λατινική Ανατολή σε δύο επίπεδα: δίπλωμα μάστερ και διδακτορικό δίπλωμα. Υπάρχουν δύο επιλογές για την απόκτηση του διπλώματος μάστερ: με ή χωρίς διπλωματική εργασία (βλ. Ακαδημαϊκές Απαιτήσεις).
Στο πρόγραμμα συμμετέχουν δέκα μέλη του ακαδημαϊκού προσωπικού των Τμημάτων BNE και IΣA στις εξής ειδικότητες: Βυζαντινή Φιλολογία, Βυζαντινή Ιστορία, Μεσαιωνική Ιστορία, Ιστορία του Λατινοκρατούμενου Ελληνισμού, Βυζαντινή και Μεταβυζαντινή Τέχνη και Αρχαιολογία, Μεσαιωνική Τέχνη και Αρχαιολογία. Σε κάθε εξάμηνο προσφέρονται τουλάχιστον τρία μαθήματα, ένα από κάθε γνωστικό πεδίο: (Α) Βυζαντινή Φιλολογία, (Β) Βυζαντινή και Μεσαιωνική Ιστορία, (Γ) Βυζαντινή και Μεσαιωνική Τέχνη και Αρχαιολογία.
Τμήμα: Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας
Σχολή: Φιλοσοφική Σχολή
Όνομα Προγράμματος: Βυζαντινές Σπουδές και Λατινική Ανατολή
Κατεύθυνση: Διατμηματικό Πρόγραμμα στις Βυζαντινές Σπουδές και τη Λατινική Ανατολή
Επίπεδο Τίτλου Σπουδών: 2ος Κύκλος (Μεταπτυχιακός Τίτλος) [3 Εξάμηνα]
Είδος Φοίτησης : Πλήρης
Γλώσσα Διδασκαλίας: Ελληνικά και Αγγλικά
Συντονιστής :
Το Εργαστήρι Βυζαντινών και Μεσαιωνικών Σπουδών έχει τρεις κωδικούς, π.χ. ΑΡΧ 586, ΙΣΤ 586 και ΒΝΕ 586 - Εργαστήρι Βυζαντινών και Μεσαιωνικών Σπουδών Ι. Ο φοιτητής/η φοιτήτρια επιλέγει κάθε φορά για εγγραφή τον κωδικό που αντιστοιχεί στο τμήμα του/της και (για το ΙΣΑ) στην κατεύθυνσή που τον/την ενδιαφέρει (ΑΡΧ ή ΙΣΤ). Στον πιο πάνω πίνακα, εμφανίζεται ενδεικτικά η επιλογή ΙΣΤ.
Αίτηση για μεταπτυχιακές σπουδές επιπέδου Μάστερ στο Διατμηματικό Πρόγραμμα στις Βυζαντινές Σπουδές και τη Λατινική Ανατολή μπορεί να υποβληθεί μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος υποβολής αιτήσεων της Σχολής Μεταπτυχιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου.
Τελευταία ημερομηνία υποβολής αιτήσεων: ανακοινώνεται από τη Σχολή Μεταπτυχιακών Σπουδών (εντός της άνοιξης για εισδοχή τον Σεπτέμβριο και εντός του φθινοπώρου για εισδοχή τον Ιανουάριο).
Έγγραφα που πρέπει να συνοδεύουν την αίτηση
Εισαγωγή και διάρκεια φοίτησηςΕισαγωγή (μέχρι 10) νέων φοιτητών/τριών κάθε Σεπτέμβριο και Ιανουάριο. Πλήρης ελάχιστη φοίτηση διάρκειας τριών εξαμήνων. Μέγιστη επιτρεπτή διάρκεια οκτώ εξαμήνα.
Οι φοιτητές/τριες πρέπει πάντα να συμβουλεύονται τους Κανόνες Μεταπτυχιακής φοίτησης
Επιτυχής ολοκλήρωση των απαιτήσεων του Προγράμματος Σπουδών:
Ακαδημαϊκές Απαιτήσεις (ucy.ac.cy)
Οι φοιτητές/τριες πρέπει να συμβουλεύονται τους Κανόνες Μεταπτυχιακής φοίτησης.
Το σύστημα βαθμολογίας των μαθημάτων είναι αριθμητικό, από 0 μέχρι 10, ανά 1/2 της μονάδας. Κατώτατο όριο επιτυχίας είναι ο βαθμός 5. Ο τελικός βαθμός ενός μεταπτυχιακού φοιτητή/μιας μεταπτυχιακής φοιτήτριας υπολογίζεται ως ο σταθμικός μέσος όρος όλων των μαθημάτων που ο φοιτητής/η φοιτήτρια έχει ολοκληρώσει επιτυχώς. Η στάθμιση βασίζεται στις π.μ. του κάθε μαθήματος.Σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών μαθήματα μπορούν να βαθμολογούνται με Επιτυχία/Αποτυχία. Τα μαθήματα αυτά δε θα προσμετρώνται στο σταθμικό μέσο όρο του φοιτητή/της φοιτήτριας, και δε μπορούν να υπερβαίνουν το 25% των π.μ. του προγράμματος εξαιρουμένων των π.μ. της διατριβής.Ο τελικός βαθμός για την εκπόνηση της διατριβής καταχωρείται στο τελευταίο εξάμηνο της εκπόνησής της. Η διατριβή επιπέδου Μάστερ αξιολογείται ποιοτικά με τους χαρακτηρισμούς Άριστα, Λίαν Καλώς, Καλώς και Αποτυχία.
Προοπτικές απασχόλησης των αποφοίτων• ως ερευνητές/τριες σε πανεπιστήμια ή ερευνητικά ιδρύματα,• ως έφοροι μουσείων, ή σε πινακοθήκες, κέντρα τεχνών, πολιτιστικά ιδρύματα
Οι απόφοιτοι/ες μπορούν να εισαχθούν σε Διδακτορικά προγράμματα.